Folkfestens ansikte...
tillbaka


...det är Lasse Hejll. Ja, om inte annat har han merparten av de affischer som varit Folkfestens ansikte utåt genom åren. Det var politik mer än konstnärliga behov som fick honom att börja arbeta med affischer, och det har blivit en del kontroversiella verk genom åren. Som när han påstod att Malmös kommunstyrelse rekommenderade 2-3 flaskor sprit om dagen?Det blir som bekant varken någon Folkfest eller efterföljaren Möllefesten i år. Men i stället för att fokusera på musiken ställer Malmö Konstmuseum nu ut Folkfestaffischer från starten 1971 till 1996.
De flesta affischerna är undertecknade av den stundtals ganska kontroversielle Åkarpskonstnären Lasse Hejll.
- Att jag började trycka affischer berodde mer på mitt musikintresse och min politiska medvetenhet än på att jag hade något konstnärligt behov. Jag var upprörd över den rashets jag upplevde hemma i Helsingborg och fascinerades av den amerikanska svarta rörelsen, säger Lasse Hejll som lärde sig tryckteknikens grunder på sin fars reklam/dekorationsfirma.
- Men när far fick se det första jag gjorde, ett silkscreentryck som heter Black Power, sa han att "du ska aldrig mer få svart färg av mig".

Fast Lasse Hejll fortsatte förstås oavsett vad hans pappa tyckte. Han uppmuntrades dessutom av vännen Johannes Edfeldt och när han flyttade från Helsingborg till Malmö i slutet av 60-talet kom han ganska snart i kontakt med diverse musiker och teatergrupper som delade hans politiska åsikter. Han gjorde affischer för Bilfritt centrum och Alternativ jul och 1972 gjorde han sin första Folkfestaffisch.
- Att upptäcka affischen som bildform var en superkick. I början tryckte jag allt själv också, men nu har jag mer och mer gått över till att använda datorn, säger Lasse Hejll som sitter på verandan som han själv har byggt och röker en cigarr. Trädgården till den vita trevåningsvillan där han bott i nästan tjugo år är, som Lasse själv säger, kanske inte den mest välansade men den har sin charm.I mitten av 70-talet stormade det friskt kring Lasse, eller snarare kring några av hans affischer.
Temat för 1976 och 1977 års Folkfestsaffischer var striden för att behålla biografen Victoria som kommunen hade beslutat skulle ersättas med kontorslokaler. Men Lasse Hejll drog kampen till sin spets när han med hjälp av sin bror sent en natt tapetserade stan med affischer som löd: "Kommunstyrelsen vill att vi dricker 2-3 flaskor sprit om dagen." Den finstilta texten på affischen handlade dock om Victorias vara eller icke vara.
- Det var i samma veva som Socialstyrelsen rekommenderade 6-8 skivor bröd om dagen, förklarar Lasse och berättar att kommunstyrelsen i sin tur hotade med två års fängelse om de fick tag i den eller dem som stod bakom affischkampanjen.
- Förhoppningsvis är väl brottet preskriberat nu, säger Lasse och hans leendet ser en smula nostalgiskt ut.
Förutom affischer och skivomslag har Lasse Hejll även gjort dokumentära utställningar och böcker som fotograf tillsammans med Malmöjournalisten Lars Åberg om bland annat USA:s indianer och deras situation i reservaten. Dessutom har han jobbat som lärare, gjort beställningsjobb för reklambranschen (något som han av princip vägrade de första femton åren av sin karriär) och till och med arbetat som vaktmästare på en skola i Malmö i ett år.
- Jag känner faktiskt att jag har hunnit med det jag ska. Jag har aldrig tyckt att man kan mäta sin framgång i pengar och jag har alltid lyckats hanka mig fram genom deltidsjobb när inte konstnärskapet räckt till för att betala hyran, säger livsnjutaren Lasse Hejll.

FAKTA
VAD? Utställning av Lasse Hejlls Folkfestaffischer.
VAR? Malmö Konstmuseum.
NÄR? 8 juni-28 juli.

Åse Persson, Dygnet Runt, Sydsvenska Dagbladet, 7 juni 2002